2024 yılında öne çıkan 6 tasarım aracı
Basılı ürünlerden grafik tasarımına 2024 yılında öne çıkan 6 tasarım aracını sizler için derledik.
Canva
Tasarım yapmak, tasarımınıza vermek istediğiniz mesaja uygun fontları ve şablonları bulmak için artık Photoshop gibi eski ve çoğu kişiye karmaşık gelen yazılımlar yerine daha kolay entegre olabileceğiniz tasarım araçları mevcut. 2024 yılında öne çıkan ücretli ve ücretsiz planlara sahip 6 tasarım aracını sizler için derledik.
Adobe ve Figma gibi bilinen şirketlerle rekabet eden Canva, bu listedeki en bilinen araçlardan biri. Canva, tasarım bilen ya da bilmeyen herkesin kolaylıkla güzel tasarımlar oluşturmasına odaklanmış bir grafik tasarım platformu. Yapay zeka, Canva’nın bu kullanım kolaylığı misyonunu daha da ileriye taşıyor. Canva, 2019’da Arka Plan Kaldırıcı‘nın piyasaya sürülmesinden bu yana tasarım sürecini güçlendirmek için daha fazla yapay zeka aracı oluşturmaya odaklandı. Geçen yıl sizlere bu çalışmalardan bahsetmiştik. Bu sene yayına aldığı yeni yapay zeka özellikleriyle Canva, pek çok kişinin tercihi konumunda. 2024’de yayınlanan özellikler kapsamında platformda blog gönderisi oluşturmaktan, otomatik doldurmaya kadar pek çok yenilikten faydalanabiliyorsunuz. Girişim, kurumsal şirketlere odaklandığı ve ekip çalışmasını kolaylaştıran bir dizi özelliğiyle de ekiplerin daha verimli bir şekilde çalışmasına destek oluyor.
Canva’nın geçtiğimiz yıl geliştiricilere özel iki yenilik çıkarttığını hatırlatalım. Bu yeniliklerden ilki 50 milyon dolarlık “Canva Developers Innovation Fund” bir diğeri ise yeni bir geliştirici platformuydu. Ayrıca geçtiğimiz aylarda grafik tasarım yazılımı platformu Affinity‘yi de satın alan Canva, Adobe’a karşı elini güçlendirdi. Canva kapsamlı ücretsiz planının yanında, yıllık 850 lira (Canva Pro) ile 2.400 lira (Canva Teams) arasında değişen planlara da sahip.
Adobe Express
Adobe’dan bahsetmeden grafik tasarım hakkında konuşmak zor. Aslında Canva’nın bu kadar popüler olmasının en büyük nedeni Photoshop, Illustrator ve InDesign gibi sektör standardı Adobe uygulamalarına daha erişilebilir bir alternatif olması. Fotoğraf düzenleme, grafik tasarım konusunda gerçekten iddialıysanız, muhtemelen Adobe’un söz ettiğimiz ürünlerine göz atmalısınız.
Adobe Express, Canva’ya kıyasla daha az şablona sahip olmasına rağmen, yine de sizi yüz binlerce şablon ile buluşturuyor. Kullanımı daha güzel ve editörü daha güçlü olan Express, üretken yapay zeka Firefly, Adobe Fonts, Adobe Stock ve tabii ki Photoshop gibi büyük uygulamalar dahil olmak üzere diğer Adobe ürünleriyle de entegre oluyor. Yaratıcı metin efektleri oluşturmak ve profesyonel marka fontlarınızı dahil etmek gibi görevlerinin yanı sıra Photoshop’ta yaptığınız düzenlemelerin otomatik olarak Express ile senkronize olmasını sağlayabilir, böylece zaman kazanabilirsiniz.
Ücretsiz planda 100 binden fazla şablon, aylık 25 Firefly AI kredisi, binden fazla özel font ve 5 GB bulut depolama alanı bulunuyor. Ücretli planlar aylık 159,60 TL ile 173,00 TL arasında değişiyor. Bu planlarda, markalı şablonlar ve logo yüklemeleri gibi daha iş odaklı özelliklerin yanı sıra 250 yapay zeka kredisi ve 100 GB ile 1 TB bulut depolama alanı içeriyor.
BeFunky
İster sosyal medyada paylaşmak isterse de çıktı almak için olsun, fotoğrafları düzenleyip kolajlara dönüştürebileceğiniz bir alternatif arıyorsanız BeFunky’ye bir göz atmanızda fayda var. Ücretsiz plana ek olarak 6.99 ile 14.99 dolar arasında değişen ücretli planlar ile maliyet anlamında baktığımızda birazdan söz edeceğimiz Pixlr kadar olmasa da iyi bir alternatif sayılabilir.
Listemizde yer alan Pixlr gibi BeFunky de araçlarını Fotoğraf Düzenleyici, Kolaj Oluşturucu ve Grafik Tasarımcı olmak üzere bir dizi uygulamaya bölüyor. Fotoğraf Düzenleyici’de düzenlediğiniz görüntüler, Kolaj Oluşturucu ve Grafik Tasarımcı’da kullanılabiliyor. Benzer şekilde, bir kolaj oluşturup BeFunky’ye kaydettiğinizde, Grafik Tasarımcı’da bir içeriğin parçası olarak kullanabilirsiniz.
Grafik Tasarımcı, Canva’da bulunan şablonların küçük bir kısmına sahip. Ancak BeFunky’nin öne çıktığı ve güçlü olduğu yer Fotoğraf Düzenleyici ve Kolaj Oluşturucu.
Fotoğraf Düzenleyici, geleneksel fotoğraf düzenleme araçları ve yapay zeka destekli seçeneklerin bir karışımına sahip. Bu sayede, görsellerinizde neredeyse istediğiniz her değişikliği yapmak için kullanabilirsiniz. Sadece basit düzenlemeler değil, bir rengi başka bir renkle değiştirmek, eski fotoğrafları geri yüklemek ve nesneleri silmek için araçlar bulunuyor.
Kolaj Oluşturuca’da yer alan Kolaj Sihirbazı ise sizin için bir grup fotoğrafı alıp kırpmaya gerek kalmadan otomatik olarak düzenliyor. Platformda onlarca ön ayar düzeni arasından seçim yapabileceğinizi de ekleyelim.
Pixlr
Pixlr, maliyet söz konusu olduğunda hem iyi bir ücretsiz plana hem de uygun fiyatlı ücretli planlara sahip. 1.99 dolar ile 12.99 dolar arasında değişen ücretli planları mevcut.
Pixlr aslında beş uygulamadan oluşuyor. Fotoğraf editörü Pixlr Editor, yapay zeka destekli fotoğraf editörü Pixlr Express, şablon destekli grafik tasarım uygulaması Pixlr Designer, yapay zeka destekli arka plan kaldırıcı Remove bg ve toplu fotoğraf editörü Batch Editor. Söz konusu uygulama tanımlarının yıllar boyunca değiştiği ve tek bir aboneliğe (Teams) dahil edildiği söylenebilir.
Farklı özellikleri ayrı uygulamalara bölmek can sıkıcı olsa da, bu durum Pixlr’ı kullanıcı dostu yapıyor. Platformda bir şablon seçip ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirmenizi sağlayan Pixlr Designer, Canva’ya benzerliğiyle dikkat çekiyor. Ancak tasarladığınız her şeyi Pixlr Editor veya Pixlr Express’te de açabilirsiniz. Bu şekilde, daha güçlü görüntü düzenleme araçlarının yanında arka plan değiştirici ve görüntü oluşturucu gibi üretken yapay zeka özelliklerine erişebilirsiniz.
Snappa
2021 yılında infografik oluşturmanıza yardımcı olan platformları sizlerle paylaşırken, Snappa’dan da söz etmiştik. Genel olarak bir şablon ya da grafik tasarım öğesi aradığınızda kullanamayacağınız onlarca seçenekle karşılaşırsınız. Snappa’nın en büyük avantajlarından biri, ücretsiz planda bile her şablona, grafiğe ve özelliğe erişebilmeniz. Ancak ayda sadece üç tasarım kaydedebiliyorsunuz. Çok sayıda tasarım oluşturuyorsanız, bu sınıra çok hızlı bir şekilde ulaşacağınız için aylık 15 dolar ile 30 dolar arasında değişen ücretli planlara geçmek daha uygun olabilir.
Elbette Snappa’nın dezavantajları da var. Örneğin Canva’dan daha az şablona sahip ve hepsi daha genel. Böyle bakıldığında kullanıcının en başında bir temel oluşturup o temelin üzerine eklemeler yapması gerekiyor. Ayrıca, ürün ne yazık ki bu kategorideki pek çok tasarım aracının en önemli değer önerisi olan yapay zeka özelliklerinden hiçbirini uygulamıyor.
VistaCreate
2021 yılında adını Vista olarak değiştiren VistaPrint’in, Crello ve Depositphotos’u satın almasının sonucu olarak Crello’nun adının VistaCreate olarak değiştirdiğini hatırlatalım. Sosyal medya gönderileri, podcast kapakları ve diğer dijital tasarımlar için şablonlar içeren sağlam bir alternatif olsa da, VistaPrint’in web baskı hizmeti ile entegrasyonu onu gerçekten farklı kılıyor. Posterler, sertifikalar, teşekkür kartları, kartvizitler, broşürler ve aklınıza gelebilecek hemen her şey için baskıya hazır binlerce şablon var.
Ücretsiz planın içerisinde 10 GB bulut alan, 100 binden fazla ücretsiz tasarım şablonu, 1 milyondan fazla fotoğraf, video ve vektör yer alıyor. Ücretsiz plan kapsamında tasarımınızı Facebook, Instagram ve Pinterest’e zamanlayıp yükleyebileceğinizi de belirtelim. Aylık 13 dolarlık ücretli plana geçtiğinizde, limitsiz bulut alanı, HD indirme, binlerce premium tasarım şablonu, 70 milyondan fazla fotoğraf, video ve vektöre sahip oluyorsunuz.
Elbette, bir şeyler tasarlamak ve bunları VistaPrint ile yazdırmak için her zaman Canva ve Adobe Express gibi araçları kullanabilirsiniz. Ancak profesyonel posterler ve diğer basılı pazarlama materyalleri oluşturmak için mümkün olan en sorunsuz iş akışını istiyorsanız, VistaCreate’i göz ardı etmek zor. Ancak bir dezavantaj olarak, Snappa gibi VistaCreate’in de henüz hiçbir yapay zeka özelliğini uygulamaya koymadığını söylemek gerekiyor.